Lektoři
Ing. Mgr. Jitka Jirků

Vystudovala VŠE obor managment ve zdravotnictví a 1.LF UK v Praze obor nutriční terapie. Již 13 let se věnuje výživě a to nejen u zdravých, ale i nemocných klientů/pacientů.
Pracuje jako nutriční specialista v sociálních a zdravotních službách a současné době v rámci doktorského studia také vyučuje na 1.LF UK v Praze.
V současné době nabízíme následující semináře s tímto lektorem:
Jejda, už Vám zase zaskočilo, paní Tichá! aneb Výživa u klientů s demencí
- funkční mikrofon
- funkční sluchátka (sluchátka jsou lepší než reproduktory, protože nevytváří zvukovou vazbu a ozvěnu mezi mikrofonem a sluchátky, nerušíte tak ostatní)
- funkční webkameru
- kvalitní internetové připojení
Výživa a stravování v sociálních službách
Seminář seznamuje s možnostmi podávání stravy seniorům s demencí, kteří jsou ohroženi poruchami výživy. Cílem kurzu je charakterizovat onemocnění, jeho fáze a poruchy výživy v jednotlivých stádiích.
Dále se zaměříme na specifika připravované a podávané stravy, kulturu stolování a možnosti doplňkové stravy tak, aby pro klienta bylo jídlo nejen základní lidskou potřebou, ale také radostí.
Výživa a stravování v sociálních službách
Seminář seznamuje s možnostmi podávání stravy seniorům s demencí, kteří jsou ohroženi poruchami výživy. Cílem kurzu je charakterizovat onemocnění, jeho fáze a poruchy výživy v jednotlivých stádiích.
Dále se zaměříme na specifika připravované a podávané stravy, kulturu stolování a možnosti doplňkové stravy tak, aby pro klienta bylo jídlo nejen základní lidskou potřebou, ale také radostí.
Včasné rozpoznání rizika podvýživy a možnosti řešení v sociálních službách
ŠKOLENÍ PROBÍHÁ ON-LINE!
Je nezbytné stažení aplikace Microsoft Teams a počítač (stolní nebo notebook), který má:
- funkční mikrofon
- funkční reproduktory
- funkční webkameru
- kvalitní internetové připojení
Rozpoznání rizika podvýživy a umění ho řešit je nedílnou a velmi důležitou součástí péče o klienta. Pro pochopení důležitosti výživy, zejména u seniorů a jejich individuálních potřeb, je důležité si uvědomit kompletní propojenost celého metabolismu našeho organismu se stravou, kterou konzumujeme. Každá složka stravy má pro naše tělo svůj význam a její nadbytek nebo nedostatek má vliv na celkové fungování většiny našich základních životních funkcí. Je nezbytné zabývat se nejen podvýživou, ale i sarkopenií a syndromem tzv. křehkosti seniora, neboť i tato úskalí provází stáří. Řešení těchto potíží můžeme najít nejen v rámci běžné stravy a její úpravy, ale můžeme také využít nutriční podporu, tzv. klinickou výživu.
OBSAH KURZU:
- Základní složky stravy
- Metabolismus a jeho změny vlivem nemoci a stáří
- Změny tělesného složení ve stáří
- Definice podvýživy, sarkopenie, křehkosti
- Úprava stravy
- Klinická výživa
- Dysfagie
- Zahušťování v praxi
Včasné rozpoznání rizika podvýživy a možnosti řešení v sociálních službách
Rozpoznání rizika podvýživy a umění ho řešit je nedílnou a velmi důležitou součástí péče o klienta. Pro pochopení důležitosti výživy, zejména u seniorů a jejich individuálních potřeb, je důležité si uvědomit kompletní propojenost celého metabolismu našeho organismu se stravou, kterou konzumujeme. Každá složka stravy má pro naše tělo svůj význam a její nadbytek nebo nedostatek má vliv na celkové fungování většiny našich základních životních funkcí. Je nezbytné zabývat se nejen podvýživou, ale i sarkopenií a syndromem tzv. křehkosti seniora, neboť i tato úskalí provází stáří. Řešení těchto potíží můžeme najít nejen v rámci běžné stravy a její úpravy, ale můžeme také využít nutriční podporu, tzv. klinickou výživu.
OBSAH KURZU:
- Základní složky stravy
- Metabolismus a jeho změny vlivem nemoci a stáří
- Změny tělesného složení ve stáří
- Definice podvýživy, sarkopenie, křehkosti
- Úprava stravy
- Klinická výživa
- Dysfagie
- Zahušťování v praxi